Изложби

WASTELAND

WASTELAND


Галерия „УниАрт“ представя: WASTELAND. Една изложба на Дафна Стоилкова и Борислав Янев.
 
Твърде дълго време нашите герои вървят през пустошта. Необятни полета, обвити в безвремие сгради и гори придават пост-апокалиптично измерение на пейзажа. Халюцинациите се появяват и изчезват. Надеждата за спасение придава смисъл на стъпките, потъващите в пясъка .Човекът оставя стъпки, заради следите в тях.
 
Wasteland – в превод от английски е неизползваема площ земя, която е станала безплодна или обрасла; мрачна и неизползвана или пренебрегвана градска или индустриална зона.
Пустош. Занемареност, пост-апокалипсис, анти-утопия.
Неразгърнати потенциали, възраждане, утопия.
Граница между старото и новото.
Безвремие – мястото, което съдържа в себе си всичко случило се и неслучило се.
Образи – останки от реалността или идващи от места на представата.
 
Героите в серията картини преминават през различни състояния – изгубеност насън или наяве; изгубеност в себе си или сред другите; самота или неспособност за оставане насаме със себе си; общуване – реално или въображаемо; достигане или неспособност за достигане до другия. Емоционалността, съдържаща се в умиращия свят и породения нов от останките на стария, е добре известна от пост-апокалиптичните игри и филми. В този сюжет се съдържа тайна, която никога не може да бъде разкрита. Същността на създаването на картини също съдържа тайна, включително и за създаващия процеса между боята и платното. Понякога тази тайна, скрита от всички, се проявява месеци или години след като картината вече е завършена. Във всички картини от серията са скрити такива тайни, които не могат да бъдат изказани с думи.
 
WASTELAND ще започне с дълго откриване на 20.04 (вторник) от 18.00 до 21.00ч. в галерия "УниАрт".
Куратор на изложбата е Силвия Буюклиева.
---
 
Борислав Янев e завършил е скулптура – бакалавър и живопис – магистър в Националната художествена академия, София. Завършва втора магистратура по живопис в Академията за изящни изкуства в град Рим. В момента е докторант по специалност "Живопис" в Национална художествена академия, София. Има самостоятелни изложби в галериите Ателие Пластелин, София; Галерия Юзина, София; Gelateria Splash, Рим; Галерия Spazio, София.
В последните години рисува живопис, вглеждайки се във въображението си. Смята, че е голямо майсторство и много трудно да бъде пресъздавана днешната променлива реалност.
 
Дафна Стоилкова e завършила моден дизайн – бакалавър в Националната художествена академия, София. Завършва магистратура по моден дизайн в Академията за изкуства Вайсензее в Берлин. В момента е докторант по специалност "Текстил – изкуство и дизайн" в Национална художествена академия, София. Има две самостоятелни изложби на акварели в галерия Spazio, София. През 2020 г. участва в Световната изложба на рокли Чипао в гр. Ханджоу, Китай и е отличена с първо място за най-добър дизайн на рокля с иновативна триизмерна текстилна структура.
В областта на живописта работи спонтанно по въображение, вдъхновявайки се от цветове и моментни състояния. Пространствените си структури създава чрез прецизно изчисление на геометрия и материал.