Библиотека

Подкрепи

През май 2018 година на церемонията по приемане на поредното дарение от 10 произведения на художника Генко Генков (1923-2006), направено от сем. Даневи, Нов български университет и Галерия „УниАрт” – Аудитория „Божидар Даневи” получиха като подарък и две ценни монографични издания – Генко Генков, представен от Димитър Аврамов, на Библиотека „Съвременна българска живопис”, 1975 и Иван Кирков с автор Петър Змийчаров, издание на Отворено общество, 1998 г., с предговор от проф. Богдан Богданов.

Към тези издания, от личната библиотека на Божидар Данев, бяха прибавени албуми за българските художници Димитър Казаков-Нерон, Георги Божилов-Слона, Емил Стойчев и др., първите броеве на списанието за култура и изкуство "Артизанин". През 2019 г. Фондация „Цанко Лавренов” допълни новата сбирка на галерията с многостранното и богато илюстрирано изследване за художника Цанко Лавренов.

Библиотеката на галерия „УниАрт” ще допълват художествените колекции на университета с изследователски материали от български и чуждестранни историци на изкуството.

Изданията могат да бъдат ползвани за проучвания и консултации на място в офиса на галерия „УниАрт” – Аудитория „Божидар Даневи”.