Изложби

Fragments: Through my fingers

Fragments: Through my fingers


След успешни участия по изложби с колажни творби, Антония за първи път се впуска в изследване на триизмерната пространственост чрез асамблажната техника. Тя се вдъхновява от заобикалящата я изоставена и занемарена материалност в селото – територия на детските ѝ спомени, за да вдъхне нов живот на захвърлените като отпадък битови предмети, да ги рециклира и да сътвори от тях съвършено нови обекти – произведения на изкуството, реконтекстуализирани в галерийната среда, но съхранили в себе си усещането и духа за селския уют на бабината къща.

Антония успява да превърне целенасоченото събиране и търсене на изразни материални средства в процес на несъзнателно и спонтанно намиране на изгубени във времето спомени. Чрез своя носталгичен копнеж по един отминал детски свят, тя анализира универсалното чувство на загуба, въплъщавайки го в самата материя на своите творби.
Главният фокус на авторката е върху тактилността на всеки един от използваните материали, върху сензорното усещане на допира с тях и оставените следи в пряк и преносен смисъл както върху самите тях, така и върху кожата на пръстите ѝ. Боравейки по един по-скоро груб и първичен начин със сурови елементи, като стъкло, метал, дърво и керамика тя постига баланс и динамика в композициите си, добавяйки по-мекото и природно усещане от парчета плат, хартия и изсушени цветя. По този начин тя се стреми да се свърже още по-дълбоко, интуитивно и осезаемо със собствената си история и родова памет.
Антония Аврамова е на 23 години от град Пловдив. От малка има афинитет към визуалното изкуство и вече 12 години експериментира в сферата на фотографията и дигиталната обработка. От 2021-ва година започва интересът ѝ към традиционни колажи, а асамблажът е новото направление, в което желае да се развива и да разширява артистичните си хоризонти. Зад себе си има самостоятелна изложба в Cryptid Art Space, участвала е в Биенале на илюстрацията 2022, Пролетен салон за жени в Габрово 2023 и в редица базари.
 

Антония Аврамова

Fragments: Through my fingers
самостоятелна изложба
куратор: Велислава Господинова
Откриване: 11 април, четвъртък от 17:30 - 19:00