Изложби

Dimensiones Primordiales

Dimensiones Primordiales


Галерия „УниАрт“ представя изложбата „Dimensiones Primordialesна Габриела Александър /Тончева/.


Кураторски екип: Росена Иванова и Косара Константинова


Консултант на латински език: гл. ас. д-р Владимир Маринов


Dimensiones Primordiales е дългосрочен творчески проект на авторката в рамките на Галерията. Формалното начало на изложбата беше на 26 ноември, а от този момент тя се развива и променя в пространството. Тогава ние показахме произведения, създадени през последните 10 години от обучителния и творчески път на Габриела в Нов български университет и извън него.


Официалното откриване на изложбата и началото на втория ѝ етап - dimensio prima,  ще се състои на 21.12.2021 г. от 18:00 ч. Вратите на Галерията ще бъдат отворени за посетители от 17:00 ч.


Dimensio prima e инсталация, съобразена с пространството и качествата на Галерия „УниАрт“. Тази работа е нова, а в направата ѝ авторката, както и при другите си творби, залага изследователски подходи и различни търсения за усещане както на стъклото като изразен материал, така и на пространството. Впуска се в анализ на техните предели и излизане извън тях. С инсталацията авторката търси художествено представяне на многообразието на естествения свят, излизайки от границите на материалите.В замисъла си творбата е преносна проекция на входовеи изходи, на началото, края, както и всичко, което съществува между тях“, както казва самата авторка. В основата на намерението си Габриела отново се стреми да премине и премахне тези условно съществуващи лимити за начало и край. Нейният стремеж е да обозначи как всеки край е начало, всеки изход е вход и обратното.


Публиката може да се впусне в цялостно имерсивно преживяване с творбата. Освен като наблюдатели те могат да надникнат и в процеса на художествено надграждане. С тази работа авторката цели да надскочи границите на изразните средства и естетическите схващания, за да постигне нова абстрактно-авангардна гледна точка. Използвайки нетрадиционни методи и смесени техники при работата със стъкло, Габриела преодолява чисто материалните измерения на произведението, по този начин го изважда от тривиалната му роля на обект и го пренася в полето на мисълта, усещането и интуицията. 


Dimensiones Primordiales, която протича на три етапа - dimensio nulla, dimensio prima и dimensio decima, е първата изложба, в която художничката използва новото си артистично име - Габриела Александър. Промяната му освен с личните си символни значения се вписва и в концептуалната рамка на проекта. Dimensiones Primordiales показва артистката през всички етапи на художествената работа - история, съзидание, процес.  Това своеобразно разголване идва, за да сложи точката на десетгодишен знаков период за Габриела, в който тя е изградила собствена визия и чувствителност. Художничката променя своето име, своята артистична идентичност като още един знак за завършен формиращ творчески цикъл и започване на нов.


Dimensio prima е проект, реализиран с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Нов български университет.


Заключителният етап на изложбата -  dimensio decima ще се състой през януари 2022 г.


Текст: Росена Иванова


Заповядайте!


Габриела Александър е родена и работи в София. Завършва с отличие Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн (София), специалност Моден дизайн, през 2008 г. С отличие завършва и бакалавърската програма по Изящни изкуства“ в НБУ, модул Алтернативна керамика и стъкло и модул Сценичен дизайн, през 2015 г.  


През 2013 г. се обучава в чешкия университет „Томаш Батя в Злин по програма Еразъм, студентска мобилност Дизайн на стъкло. През 2016 г. завършва с пълно отличие магистърската програма на НБУ Изкуството от стъкло и керамика в архитектурата. През 2017 г. печели стипендия за обучение в докторската програма Визуално-пластични изкуства на департамент Изящни  изкуства на НБУ.  


От 2015 г. участва в реновирането на  прозорците в Патриаршеската катедрала Св. Александър Невски в София. Автор на архитектурно-художествен синтез в  частни и обществени пространства. 


Габриела е организатор и асистент директор на Международно биенале на стъклото, България от 2014 до 2019 г. През 2020 г. разработва и открива частен Арт център по изкустваза деца и юноши.  Реализирала е четири самостоятелни изложби, както и множество участия в общи местни и международни събития. Нейни  произведения са част от публични и частни колекции.


Член е на Съюза на българските художници.