Изложби

Botch, Blotch, Splotch: CoBrA (1948 – 1951)

Botch, Blotch, Splotch: CoBrA (1948 – 1951)


Botch, Blotch, Splotch: CoBrA (1948 – 1951)

Избрани произведения от колекцията на Посолството на Кралство Нидерландия

Бунтът на „КоБрА“ възниква в годините след втората световна война. Макар светът вече да е различен, в изкуството нищо не се е променило. Модерните предвоенни образи и стилове се връщат отново с пълна сила – Сюрреализъм и Абстракционизъм , Дадаизъм, Експресионизъм.

На 8 ноември 1948 година в едно парижко кафене под сянката на Нотр Дам група от петима художници – Констант (Констант Антон Нювенхуйс), Корней (Гийом Корнелис ван Беверло), Карел Апел, Жозеф Ноаре и Асгер Йорн, ръководени от белгийския художник и поет Кристиан Дотремонт – основават движението „КоБрА“. Името произлиза от първите букви на трите северноевропейски града Копенхаген, Брюксел, Амстердам, от които произлизат авторите в движението.

„Творението преди теорията!“ – настояват артистите от кръга „КоБрА“. Отхвърлят категорично формалистичните ограничения върху творчеството и се фокусират върху естествения талант и креативност, присъщи на всеки човек, черпейки вдъхновение от изкуството на децата и психично болните. Те не се обръщат към музеи или галерии за вдъхновение; по-скоро гледат към древни скандинавски митове и естетиката на Примитивизма – което събрано се превръща в това, което е известно като „езика на „КоБрА“.

Движението „КоБрА“ бързо надраства първоначалните си границите, като включва около 60 поети, художници и скулптори от Германия, Швеция, Франция и Англия, освен от Дания, Белгия и Холандия.