Изложби

Семинар

Семинар "Аржентинската музика"


 

Департамент "Музика"

Департамент „Романистика и германистика”.

 

 

 

 

 

 

Семинар

АРЖЕНТИНСКАТА МУЗИКА

 

 

 

 

Лектори: Матиас Гонсалес (бандеонист) и Алехандро Дуалде (диригент)

 

Модератор: Емануел Сотело (Посолство на Аржентина)

 

 

 

 

 

12 декември, 13:00 часа

галерия УниАрт

 

 

 

 

Изтъкнатият аржентински бандеонист Матиас Гонсалес, който живее и работи във Франция, е на посещение у нас по покана на Quarto Quartet, с които има зад гърба си множество концерти. За първи път в НБУ студентите ще се запознаят с типичния аржентински инструмент бандонеон и получат поглед върху аржентинската музика и по-специално тангото - не само като танц, но и от езикова и философска гледна точка.

 

 

Матиас Гонзалес е роден през 1981 г. в Буенос Айрес, Аржентина. Той е популярен изпълнител на бандонеон с многобройни участия в проекти с най-големите световни танго оркестри и камерни танго формации. След завършване на музикалното си образование в Аржентина той продължава обучението си в Париж, Франция, където  изучава композиция и дирижиране. Има своя солова кариера с редица турнета  по цял свят, както и участия в програми на едни от най-известните концертни зали в света - ColónTheater (La Coruña), Concertgeböw (Amsterdam), Bordeaux and Lyon operas и много други.

 

Алехандро Дуалде е роден в Аржентина в семейство с италиански корени. Той е диригент, музикант, режисьор, композитор, изпълнител и преподавател. Дейността му като диригент започва с Младежкия оркестър Либертадор Сан Мартин, където е асистент на маестро Марио Бензекри. След като завършва Аржентинската национална консерватория със специалност оркестрово дирижиране, той се премества да живее в Италия, за да продължи обучението си. Забележително е редовното му участие в престижната ''Accademia Musicale Chigiana'', където учи при маестро Джанлуиджи Джелмети. Като саксофонист и китарист той е гостувал с различни ансамбли в Буенос Айрес. Има записи за киното и телевизията.