Изложби

Работно ателие  „Българските художници за децата. Бинка Вазова”

Работно ателие „Българските художници за децата. Бинка Вазова”


Детското ателие посветено на Бинка Вазова е част от големия проект на Института за изследване на изкуствата при БАН  „Българските художници за децата”, който цели да запознае учениците от предучилищните групи и началните класове, както и широката аудитория с популярни имена от историята на българското изкуство, които са малко известни с творчеството си за деца.

Бинка Вазова (1909-2007) е родена в семейството на известната художничка Елисавета Консулова-Вазова и Борис Вазов, най-малкия син във фамилията Вазови. Тя има своето запазено място в историята на българското изкуство от ХХ век, което е свързано с характерните за 60-те и 70-те години линогравюри на родна и историческа тематика, но също и с илюстрациите в редица издания за деца.

Рисуваният свят на Бинка Вазова е приказен: бабата е събрала внучетата си край огъня и разказва приказки за красавици и змейове, пролетта е дошла и децата я посрещат с мартенички, момичета и момчета тичат през летните дни покрай житните класове, а през есента събират в кошничките си първите плодове. Доброта, работливост, хармония и красота, възпитавани у няколко поколения български деца. Вярваме, че с тази среща малките ще познаят тези добродетели, които Бинка Вазова, с усета си и фантазията на художник, разкрива пред нас.

Опитът ни от вече проведените ателиета доказва, че децата не смятат илюстрациите от началото на века за „отживели” или „неатрактивни”, при условие, че те са им представени по достъпен и увлекателен начин. Ето защо и този път запознаването с историята на българското изкуство ще стане под формата на игра – чрез рисуване, рязане и апликиране.