Новини и събития

Работилница на германското студио IXDS в рамките на Sofia Design Week

Работилница на германското студио IXDS в рамките на Sofia Design Week


 

От 21 до 30 юни тече Sofia Design Week, ежегоден фестивал за дизайн и визуална култура с широко международно участие, чиято програма включва много изложби, работилници, лекции и дискусии. Тази година Нов български университет е институционален партньор на фестивала и освен с изложбата „Нова дизайн предметност“ в галерия „Аросита“ участва с две събития в галерия УниАрт: творческа работилница на германското студио IXDS на 23 юни и лекция „Съвременен дизайн от Израел“ на 27 юни.

 

Наложило се като едно от най-иновативните съвременни студия за интерактивен дизайн, IXDS обединява интернационален екип от дизайнери и инженери, работещи с последните тенденции в технологиите и дизайна. Както научаваме от сайта им, основният им стремеж е да помагат на големите фирми да „проектират своето бъдеще“; през годините техни клиенти са били престижни компании като BMW, Volkswagen, Nokia, Deutsche Telekom и др. Концепцията на IXDS залага на интердисциплинарния подход и взаимообвързването на творческа инвенция, академично изследване и разработката на индустриален продукт. Чрез колаборативния процес и използването на обратната връзка от потребители и клиенти, студиото има за цел да се изгради гъвкава екосистема от услуги, базирана на аналогови и дигитални портали.

 

Под заглавието „Дайте власт на аналоговите технологии“ работилницата на IXDS, водена от художествения й директор Андре Кньорих, имаше амбицията да адресира хора без инженерно образование, като им предостави понятия и основни насоки за изразяването с технически средства. Участниците в уъркшопа, предимно студенти от програма „Интериорен дизайн“ в НБУ, получиха възможността да се запознаят с последния проект, разработван от германското студио, наречен Fritzing  софтуерна платформа с отворен код, предназначена за дизайнери, артисти и любители, които имат желание да създават интерактивни обекти. Платформата използва достъпни микроконтролери и лесно разбираем софтуер, посредством които могат да се контролират осветлението, моторни механизми и други компоненти на заобикалящата ни среда. По този начин студентите, участници в уъркшопа, изпробваха и визуализираха пътя от физическия прототип до платката за финалния продукт. От изключително значение беше усвояването на фундаментални положения от електрониката и новите технологии и тяхната потенциална приложимост в полето на интериорния дизайн.

 

Sofia Design Week ще продължи в галерия УниАрт на 27 юни с лекция на Шоли Щраус и Ира Рожавски, които ще представят съвременните тенденции в областта на дизайна в Израел.