Изложби

Професор Михаел Фришеншлагер -

Професор Михаел Фришеншлагер - "Доктор Хонорис Кауза на НБУ"


 

Департамент "Музика"

 

 

 

 

Удостояване на проф. Михаел Фришеншлагер

с почетната титла "Доктор Хонорис Кауза на Нов български университет"

 

 

 

 

3 юни, 15:00 часа

галерия УниАрт

 

 

 

Михаел Фришеншлагер е солист и цигулков педагог в Залцбург, произхождащ от известна музикална фамилия с дългогодишни традиции. Учи цигулка, диригентско майсторство и музикология в академии и университети в Залцбург, Кьолн, Виена и Рим. Негови учители по цигулка са Теодор Мюлер, Андре Гертлер, Франц Самохил и Йехуди Менухин. Няколко години значителен оркестров опит на високо естетическо и професионално ниво (Виенски солисти, Виенска филхармония) са последвани от период на интензивна и забележителна концертна кариера като солист и камерен музикант в почти всички европейски страни, Северна Америка и Азия.

През 1971 година Фришеншлагер вече преподава във Виенския университет за музика и сценични изкуства и през следващите години класът му наброява множество брилянтни студенти - лауреати на международни конкурси, успешни солисти, камерни музиканти и членове на водещи оркестри в Австрия, Европа, Азия.

През 1984 година е избран за председател на цигулковата катедра, през 1989 – за заместник-ректор, а в периода 1992-1996 е вече ректор на учебното заведение.

Професор Фришеншлагер е постоянен член на жури в редица известни конкурси за цигулка и камерна музика, както и преподавател с майсторски класове в значителен брой университети по света. От 1989 година той е президент на международния конкурс „Фриц Крайслер“ във Виена. През 1991 г. основава Лятна музикална академия Прага-Виена-Будапеща, към Виенския университет за музика и сценични изкуства. Дългогодишен президент на Европейската асоциация на преподавателите по струнни инструменти (ESTA) и член на борда на директорите и вицепрезидент на Световната федерация на международните музикални конкурси (WFIMC)