Новини и събития

Практически интердисциплинарен семинар

Практически интердисциплинарен семинар "Педагогика и практика на преподаване чрез предмети на изкуството"


Практически интердисциплинарен семинар

"Педагогика и практика на преподаване чрез предмети на изкуството"            

13 април 2022 г., 10:00 - 12:00 ч.

Галерия "УниАрт", Нов български университет.

 

Водещ на семинара е д-р Лиляна Милкова,

Ръководител на Отдел "Образование" и Нолън куратор, Образование и академични връзки,

Yale University Art Gallery.

 

Предназначен за преподаватели от всеки един департамент, този двучасов семинар представя теоретичните основи, предимствата и практическите приложения на иновативна музейна педагогика, в основата на която е разглеждането на оригинални предмети на изкуството. В САЩ този метод се използва от университетските музеи, например на Йейл, Харвард, Принстън, и Дартмут, в обучението по различни специалности както в хуманитарните, така и в точните науки. Преподаването чрез произведения на изкуството цели да развие или затвърди конкретни мисловни навици, да обогати познанията, уменията, и практическата подготовка на студентите, а също и да разшири тяхната представа за интердисциплинарни методологии и изследвания.

Участниците в семинара ще се запознаят с основните модели на преподаване чрез предмети на изкуството и с конкретни примери от курсове по литература, история, музика, чужди езици, биология, физика, математика, и др. Участниците ще се включат в дискусия на произведения в Галерия "УниАрт" и в приложно занятие, което ще конкретизира възможни връзки между изкуството и курсове, които те преподават.

Лиляна Милкова e ръководител на Отдел "Образование" и куратор на образователни и академични програми в Художествената галерия на Йейлския университет в САЩ. Тя има многогодишен опит с развиване на ефективната образователна роля на университетския музей и е автор на публикации в облатта на музейната педагогика и история на изкуството. Защитила е докторат по изкуствознание в университета на Пенсилвания, САЩ и е специализирала в Отдел "Фотография" на Националната галерия на САЩ във Вашингтон.

Семинарът ще бъде с ограничени места и молим желаещите да присъстват да заявят своето участие в свободна форма на имейл адреса на Галерията – uniart@nbu.bg.

Краен срок за записване – 12 април 2022 г.

Колегите от Нов български университет ще имат възможност да кандидатстват за допълнителна заетост към Центъра за кариерно развитие и обучителни ресурси.