Новини и събития

Нощта на музеите с видео на Аделина Попнеделева

Нощта на музеите с видео на Аделина Попнеделева


 

На 21 май (събота) Нов български университет ще се включи в маршрута на Европейска нощ на музеите 2016. Специално събитие в програмата е видеоинсталацията FRESH на Аделина Попнеделева, която ще бъде представена на видеостените в корпуси I и II на университета. Видеоинсталацията е отличена с награда от 18-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон". Четирите видеа на Fresh (2005-2009 г.) разказват чрез портрета на младия герой какво се случва в България през годините на преход от социализъм към демокрация.

 

 

"Всички външни събития в живота са само подобия на вътрешните процеси, синхронични символизации.Ако ги разберем и интегрираме можем да одухотворим физическото. Видео инсталацията „Fresh” се състои от 4 видеа, които показват какво се случи в България през годините на преход от социализъм към демокрация чрез автентичния портрет на младия герой. Моделът, към който се стреми, е на новия герой – бизнесмен с полукриминален, полупарвенюшки начин на живот. От друга страна ,тъй като той е избрал пътя на успешната интеграция в съвременното общество ,той дава и обобщава образа на съвременната консуматорска култура ,в която свободата е сведена до правото да бъдеш клиент."  А.Попнеделева

 

 

Аделина Попнеделева е родена в София, където живее и работи понастоящем. Завършва Национална художествена академия в София през 1988 г. През 2008 г. защитава докторска степен по изкуствознание и изобразителни изкуства в Националната художествена академия, където от 2012 г. е и доцент. Работи в областта на обекта, инсталацията, пърформанса, видео арта и фотографията. През 2008 г. получава наградата Гауденц Б. Руф за ново българско изкуство в категория утвърдени автори. През 2010 г. получава Почетен диплом за документалния филм FRESH от 18-тия Фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон".