Изложби

Неперфектна азбука

Неперфектна азбука


НЕПЕРФЕКТНА АЗБУКА

Тодор Георгиев

24.05. - 28.06.2019 г. | Откриване: 23.05.2019 г. от 19:00 часа

 

Изложбата показва един нов пластически прочит на българската форма на Кирилицата, с който авторът обръща внимание върху неспособността на държавата да утвърди пред Света българската азбука. Трийсетте букви са изпълнени в разнообразни техники и материали от преоформен уличен знак до безформен звук, който отеква в пространството.

Произведенията, включени в изложбата “Неперфектна азбука”, са изработени ръчно. В процеса Тодор Георгиев експериментира с различни техники и материали. Постигнатите форми не са идеални, те са опити, всеки от които е урок за артиста и потенциално за публиката. За своя проект художникът казва: “Буквата никога не е живяла само в една медия. Тя е била издрасквана, изчуквана, изрязвана, отливана, отпечатвана, изписвана, рисувана, чертана преди да стигнем до масовата й употреба върху екраните днес. Изложбата, до голяма степен, е повлияна именно от това – едно откъсване от стола и монитора и връщане към физическата форма на буквата, изработена на ръка.” Тази приложност личи и в самите произведения. Чрез различните техники е дадена възможност да преосмислим формата, динамиката и обема на добре познатите ни букви и да ги поставим в пространството като обекти. “Неперфектна азбука” поставя пластически въпроси към зрителите за българската писменост, нейната репрезентация и модалност, за стойността и значението на знака, новите подходи към него и функционалната му същност.

Галерия “УниАрт” представя изложби от собствената си колекция, както и проекти на млади артисти. Всяка година студенти и алумни на НБУ имат възможност да участват в отворена покана за проекти, които да бъдат включени в творческия план на пространството. Настоящата изложба е един от селектираните проекти за 2019 г.

Тодор Георгиев започва като графичен дизайнер в рекламата, но страстта му се крие в изкуството на буквите. През 2018 г. заедно с Жаклина Жекова основава студио Letter Collective и работи изцяло в сферата на типографията. Завършва магистратура в НХА със специалност "Шрифт" и е докторант към ДП "Визуално-пластични изкуства" в НБУ от 2015 година, а преподавателската му работа в областта на приложната графика му дава идея да постави задание на своите студенти да възпроизведат азбуката с различни техники – рисуване, моделиране, снимане или в каквато техника се чувстват добре или искат да изпробват. Как се справя сам с тази задача може да разберете до края на месец юни в галерия “УниАрт”.