Новини и събития

Нека любовта ни води през пространството и времето...

Нека любовта ни води през пространството и времето...


 

На 12 декември в галерия УниАрт на Нов български университет се състоя представяне на музиката на Станислав Станчев – Стенли (1962-2013). Събитието отбеляза началото на поредното издание на международния фестивал-форум „Вселената на компютърната музика“, чийто идеолог и ръководител е проф. д-р Симо Лазаров от НБУ.

 

Изключително талантлив композитор и изпълнител с оригинална творческа визия, макар и сравнително непознат за българската публика, Станислав Станчев оставя след себе си множество записи и авторски текстове. Самовглъбеност и лиричност, поетично усещане за живота и света, както и подчертан интерес към литература, философия и религия изграждат неговия мироглед и се отразяват във всичките му композиции. Срещата в галерия УниАрт включваше архивни кадри, музикална презентация и поетично четене, за да представи артистичните търсения на без време отишлия си музикант. Приятели на Стенли и почитатели на електронната музика имаха възможността да се докоснат до излезлия наскоро бокс-сет с десет записани диска, сред които „Джаз алтернативи“, „Поп-рок антология“ и „Инструментални импресии“.

 

Роден в София в семейството на инженери, от ранна възраст Стенли проявява разностранни интереси, математически и лингвистични способности, увлечение към изобразителните изкуства и музиката. Въпреки че започва да следва „Изчислителна техника“ в Техническия университет, много скоро той се отдава изцяло на любовта си към музиката. Специализира тонрежисура и синтез в Охайо и Лос Анжелес и пътува в различни страни, посещавайки концерти на любимите си джаз групи. Голяма част от музикалните му пиеси са инспирирани от пътувания в Съединените щати, Дубай и Париж.

 

След кратки уводни думи от бащата на Стенли, г-н Иван Станчев, в дискусията се включиха проф. д-р Симо Лазаров от департамент „Музика“ на НБУ, безспорният авторитет в музикалните среди Тома Спространов и продуцентът на КА „Акрополис“ Христофор Стоянов. Вплитайки лични спомени и препратки към изпълнители от световна величина, вдъхновили пътя на Стенли, те представиха и коментираха стилистичното развитие на музиканта – от ранните вариации по мелодии на „Емърсън, Лейк и Палмър“ до зрелите авторски парчета, където най-цялостно се разгръщат талантът на Станислав Станчев и работата му в областта на звуковия синтез.

 

През годините Стенли е предпочитал уединеността на домашното студио, за да облече в звуци поетично-философската си визия. Специфична амалгама от фюжън, ню ейдж и смууд джаз, музиката му е ефирна, съзерцателна, медитативна, проникната от оптимизъм и от представата за един по-добър свят. Освен че пише текстовете, Стенли също рисува и на някои от обложките на дисковете фигурират негови картини, а като цяло композициите му притежават особена образност и една почти хроматична чувствителност.

 

Под мото „Нека любовта ни води през пространството и времето“ представянето в галерия УниАрт отдаде почит на поета, музиканта и художника Станислав Станчев. Към края на събитието семейство Станчеви обявиха, че учредяват награда на името на Стенли за млади таланти и връчиха грамоти на изявени студенти от НБУ в трите раздела: най-оригинална електронна композиция, най-добър саунд дизайн и най-творческо компютърно музициране.

 

 

Форумът „Вселената на компютърната музика“ ще продължи в галерия УниАрт на 17 декември с коледен концерт на Стела Атанасова и Росица Бечева.

 

 ---------------

 

Из стиховете на Стенли:

 

„О, Боже, изпълни сърцето ми / С любов и светлина / Нека плавам в твоите блажени реки / Отче, благодаря за Твойта светлина / Нека тя изпълва мен и погледа ми…

Рози без тръни / Пращат зов на любов в мен / Където живота извира от зората / Отвъд времето“.

 

"На хоризонта виждам нов свят да изгрява / Това е свят на слава, свят на мир / Свят на благодат / Това е свят на страст, свят на любов / Нов свят“.