Изложби

Концерт на студенти на Марио Хосен

Концерт на студенти на Марио Хосен


 

Департамент "Музика"

 

 

 

 

 

РЕЦИТАЛ

 

на студенти от класа по цигулка

на проф. д-р Марио Хосен

 

 

Солисти:

Джузепе Запала, Венета Гудева и Кристина Хинова

 

На рояла: Нона Кринчева

 

 

 

 

21 октомври, 18:00 часа

галерия УниАрт

 

 

 

В програмата: Бах, Моцарт, Паганини, Бетовен, Брамс

 

 

 

 

Венета Гудева е лауреат на престижни национални и международни конкурси. Участва във формациите „Софийска младежка филхармония“ и „Сцена Академия“. Концертирала е в Италия с Държавен симфоничен оркестър – Шумен, в Южна Кореа с Държавен симфоничен оркестър – Пазарджик и др.

 

 

Кристина Хинова е родена през 1990 година в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка на 6 годишна възраст в класа по цигулка на Екатерина Драмалиева. Завършва НМУ „Л. Пипков“ София в класа по цигулка на Проф. Ангел Станков. От 2009 г. е студентка в Universität für Musik und Darst. Kunst, Виена, в класа по цигулка на Проф. Герхард Шулц. Лауреат е на редица национални и международни конкурси, сред които са: „George Enescu“, „Concertino Praga“, „Недялка Симеонова“, „Панчо Владигеров“ и др. От 2015 г. има възможността да работи и свири на една сцена с маестро Марио Хосен. Свирила е като солистка с оркестрите на Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, Оркестъра на Софийската опера и балет, Viena Les Orpheistes Festival Orchestra.

 

 

Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската национална банка. Виртуоз с изумителна техника, съчетана с романтична чувствителност, той получава блестящи критики: „Превъплъщение на Паганини… Марио Хосен покорява с брилянтна техника и красив цигулков тон. Публиката е във възторг от „капризите“, изпълнени на бис“ – пише Oberosterreichische Nachrichten, Австрия. „Да те нарекат „прероден Паганини“ е отговорност, предизвикателство и най-вече задължение, защото именно Паганини прави революция в инструменталното цигулково изкуство“, споделя виртуозът. „Не са много интерпретаторите му в началото на ХХІ век и смятам, че съм един от малкото, които имат в репертоара си по-голямата част от творчеството на Паганини. Изпитвам огромно удоволствие да свиря и разбирам тази технична и много виртуозна музика.“