Изложби

Концерт на Мартин и Александър Зайранови

Концерт на Мартин и Александър Зайранови


 

Департамент "Музика"

 

 

 

 

 

 

КОНЦЕРТ

 

 

на Мартин и Александър Зайранови (цигулка)

 

 

 

На рояла: Нона Кринчева

 

 

 

 

 

10 октомври, 19:00 часа

галерия УниАрт

 

 

 

В програмата: Паганини, Бах, Шпор и др.

 

 

 

На конкурса „Луис Шпор“ се допускат цигулари само с покана за участие. Самата покана е вече признание за всеки музикант. Мартин и Александър получиха покана при строга селекция от над 400 участници и са единствените участници от Република България. В тази връзка давамата цигулари от класа по цигулка на проф. Марио Хосен, преди заминаването за участието в конкурса в Германия ще изнесат поредица от концерти.


Цигуларите Мартин и Александър Зайранови са едва на 16 и 13 години. Двамата братя разкриват виртуозния си музикален талант още от най-ранна детска възраст и безспорно са от големите надежди на българската класическа музика. Възпитаниците на Национално училище по изкуства „Добри Христов“ Варна имат впечатляваща кариера и концертират с най-престижните български симфонични оркестри, като показват завиден професионализъм и ярко сценично присъствие. Освен ученици във Варна, те са и младши студенти в класа по цигулка на професор Марио Хосен в Нов български университет в гр. София и разпределят времето си, пътувайки между двата големи града. Като музиканти 3-то поколение, момчетата са доказателство за това, че за да успееш трябва не само талант, но и много труд, себеотдайност, и не на последно място пълната подкрепа от страна на родителите. 

Ето какво споделят Алекс и Мартин: „Какво е изкуството за нас? Нашата цел като цигулари е, когато свирим, публиката да диша с нас, да чувства с нас, да се забавлява с нас и да плаче с нас. Ако ние успеем да предизвикаме всички тези чувства в нашите слушатели, то тогава значи не сме свирили напразно.“

Алекс и Мартин Зайранови се изявяват като солисти заедно и поотделно на много оркестри, сред които: Les Orpheistes Festival Orchestra във Виена, на Fortissimo fest „Музика под звездите“, заедно с Варненска филхармония и Софийския фестивален симфоничен оркестър с диригент Максим Ешкенази, Академичен оркестър „Орфеус” при НБУ, гр.София, Софийска филхармония, Държавните филхармонии на Пловдив, Шумен, Плевен, Враца.. Виртуозните братя са лауреати и на безкрайно дълъг списък от български и международни престижни конкурси и участват в много майсторски класове.