Изложби

Концерт на Марио Хосен, Милена Моллова и Мартина Шукан

Концерт на Марио Хосен, Милена Моллова и Мартина Шукан


 

Департамент "Музика"

 

 

 

КОНЦЕРТ

 

на

 

Марио Хосен (цигулка)

Милена Моллова (пиано)

Мартина Шукан (виолончело)

 

 

 

 

 

3 юни, 18:00 часа

галерия УниАрт

 

 

 

В програмата: Брамс, Веберн, Шуман.

 

 

 

МАРТИНА ШУКАН е приета още 14-годишна в изпълнителския клас на Андре Навара в Музикалната академия Детмолд, Германия. След като завършва следването си с концертна диплома, се усъвършенства като солист при Хайнрих Шиф, Даниел Шафран и Янош Щаркер. Печели Първа награда на конкурса „Гаспар Касадо“ във Флоренция и многобройни други отличия, които ѝ отварят път към международна  кариера. Като солистка, Шукан свири с реномирани оркестри като Симфоничен оркестър Бамберг, Metropolitan Orchestra Tокио, Orchestre de la Suisse Romande – Женева, Tonhalleorchester – Цюрих и участва в международни. Търсен партньор за камерна музика, тя концертира в множество фестивали за камерна музика, където партнира на музиканти като Юри Башмет, Гьорг Куртаг, Хайнц Холигер, Рафаел Олег, Вероника Хаген, Юрг Витенбах и Кармина квартет. Съвременната музика заема основно място в репертоара на Мартина Шукан. Интерпретациите ѝ на концертите на Анри Дютийо, „Assonance V“ на Майкъл Джаръл и соловата соната на Бернд Алоис Цимерман са приети с възторг от специалистите и публиката.

 

МАРИО ХОСЕН е виртуоз с впечатляващ стил на изпълнение, който майсторски комбинира класическия подход с филигранна романтична изразителност. Прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Работата му с изтъкнати изпълнители и музикални педагози като Фришеншлагер и Жерар Пуле оставят важен отпечатък върху
кариерата му. Солист с международна репутация, Хосен е свирил с множество оркестри, между които са Английския камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър Чайковски, Камерния оркестър на Миланската Скала и др. Основател е на Академичен оркестър "Орфеус" и артистичен директор на Международната музикална академия "Орфеус" (организирана от НБУ в сътрудничество с международни университети и академии). Преподава в София и Токио. Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка.

 

МИЛЕНА МОЛЛОВА – пианистка и педагожка с изключително активна преподавателска дейност и многобройнии отличият на международни фестивали и конкурси. Поддържа внушителен репертоар с творби от различни стилове и епохи. Своеобразен акцент в него пианистката поставя през 1987 г.  с цикъла “32 сонати на Бетовен”, представен в 9 концерта – творческа задача, която малко пианисти са успели да осъществят. Ежегодно провежда майсторски класове в България, Швейцария, Германия, Италия, Гърция, Южна Корея.