Изложби

Концерт на КАМЕРАТА ОРФИКА

Концерт на КАМЕРАТА ОРФИКА


 

Департамент "Музика"

Камерата Орфика НБУ

 

 

 

 

 

 

КОНЦЕРТ ЗА ЦИГУЛКА, ПИАНО И СТРУНЕН ОРКЕСТЪР

 

 

 

Участници:
КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ
Марио Хосен - диригент и цигулка
Милена Моллова, Ханде Далкилич - пиано

 


Програма:
Й. С. Бах/ обр. Р. Шуман и Ф. Менделсон - Шакона за цигулка, пиано и струнен оркестър;
Е. Шосон - Концерт за цигулка, пиано и струнен оркестър

 

 

 

 

 

3 февруари, 18:00 часа

галерия УниАрт

 

 

 

 

Ханде Далкидич е родена в Анкара, Турция. След началните уроци по пиано при проф. Гухердал Чакърсой тя започва своята академична подготовка в университета Билкент през 1989 г. Учи при проф. Ерсин Онай до докторска степен. Получава доцентска степен през март 2006 г. и след това професорска през ноември 2013 г. в Hacettepe State Conservatory, където преподава в момента. Освен ролята си на турски президент на Европейската асоциация на учителите по пиано, тя продължава кариерата си като солист с концерти както в страната и чужбина, така и в радио- и телевизионни предавания. Нейните оригинални интерпретации са изключително технични и с виртуозността си достигат до широка аудитория.

 

Световноизвестният български пианист и педагог Милена Моллова e сред малцината щастливи български музиканти, изградили се като изпълнители в школата на такива колоси на музикалното изпълнителство и творчество като проф. Емил Гилелс, проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек. Нейният професионален път е осеян с успехи, награди, гастроли и превземане на върхове; с гостувания на концертни подиуми по целия свят, както и с многократни концерти във всички страни в Европа, в Япония, САЩ, Канада. Лауреат и носител е на редица отличия в авторитетни международни конкурси.

 


Марио Хосен е роден в Пловдив. Наричан е „детето чудо“, защото е едва на осем, когато дебютира на сцена с оркестър. След родната школа в България – музикантското семейство и училището, Марио продължава да учи във Виенския университет по музика и сценични изкуства при проф. Фришеншлагер, в Консерваторията в Париж при Жерар Пуле и Руджиеро Ричи, както и в Лондон при проф. Ифра Ниман. Днес професор Хосен живее във Виена, пътува по света като солиращ артист и гост-професор. Определя се като „гражданин на света“. Потомствен музикант, цигулар от международна величина, той неслучайно е наричан „Българският Паганини“.