Изложби

Концерт

Концерт "Шубертиада


 

Департамент "Музика"

 

 

 

 

 

 

КОНЦЕРТ "ШУБЕРТИАДА"

 

Солисти: проф. Марио Хосен (цигулка), проф. Милена Моллова (пиано)

 

 

 

 

 

28 октомври, 18:00 часа

галерия УниАрт

 

 

 

В програмата: Корели, Брамс, Шопен, Христосков

 

 

 

 

За втора поредна година културният календар на НБУ ще открои класическата музика с поредица от концерти “Шубертиада”, които да са празник за студентите, преподавателите и служителите в университета. Публиката ще има възможност да се наслади на музикалното изкуството, утвърдило се през вековете като класика.

 

 

Като пианист и педагог Милена Моллова отдавна се е доказала както у нас, така и на световната сцена. Високо ценен професионалист, тя продължава и до днес да бъде канена за жури в престижни европейски конкурси. Изнася рецитали на няколко континента, активно работи с млади инструменталисти, прави записи със свои колеги. Внушителната кариера на Милена Молова, която продължава вече над 65 години, включва творби от различни стилове и епохи и се простира в широкия диапазон на соловото музициране, участието в различни камерни формации и най-вече в партньорството с камерни оркестри и големи оркестрови състави.

 

 

Марио Хосен се определя като гражданин на света. Потомствен музикант, цигулар от международна величина, той неслучайно е наричан "Българския Паганини". Музикалното си образование получава в родния Пловдив, където бързо се изявява като "дете чудо". Дебютира с оркестър още на 8 години. Образованието си продължава във Виена при проф. Фришеншлагер, в Париж при Жерар Пуле и Руджиеро Ричи и в Лондон при Ифра Ниман. Особена популярност му носят изпълненията на шестте концерта на Паганини, 24-те капричи и Бетовеновите цигулкови сонати. Ръководител е на Академичен оркестър Камерата Орфика НБУ, Orpheistes Festival Orchestra във Виена, и на Sudost European Akademie Orpheus. Концертирал е в над 30 държави.