Изложби

Концерт

Концерт "Цугтромбон и камерни брас ансамбли"


 

Департамент „Музика“

 

 

 

 

КОНЦЕРТ

 

ЦУГТРОМБОН И КАМЕРНИ БРАС АНСАМБЛИ

 

 

 

 

 

Водещ:
Станислав Почекански

 

Участват:
Алекс Витков - тромпет, Йосиф Хазърбасанов - валдхорна, Мартин Бодуров - тромпет, Неделчо Нинов - цугтромбон, Петко Колев - цугтромбон, Христо Спасов - цугтромбон, Явор Стойчев – цугтромбон

 

 

 

 

 

8 юни, 18:00 часа

галерия УниАрт

 

 

 

 

Семинарът на Станислав Почекански е насочен към медните духови инструменталисти, ученици в музикалните училища, и има за цел да усъвършенства практическата подготовка на младите изпълнители и да представи възможностите за творческото им развитие в Нов български университет.

 


Станислав Почекански е роден в София, България. Завършва Средното музикално училище „Любомир Пипков“ – София с пълно отличие и медал на Министерството на просветата на България. През 1993 г. с пълно отличие завършва и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“, в класа по цугтромбон на проф. д-р Димитър Момчилов. През 1992 г. участва в майсторския курс на проф. Франц Вайлнхамер в Исерлон, Германия. През 1995 г. завършва двегодишна специализация по цугтромбон в майсторския клас на проф. д-р Димитър Момчилов, а през 1996 г. – двегодишна специализация по камерна музика в майсторския клас на проф. Костадин Чилев в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“. През 1996 г. специализира в Chicago Symphony Orchestra, Chicago Chamber Musicians и De Paul University в Чикаго, САЩ. От 1990 г. до 1993 г. е първи тромбонист на Академичния симфоничен оркестър на Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“. В периода 1996-2009 г. е солист-водач на тромбоновата група в Оркестъра на Националната опера и балет – София. Бил е солист на камерни и симфонични оркестри в България и в чужбина. От 1993 г. е преподавател по цугтромбон и камерна музика в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София, а от 1994 г. – асистент в катедра „Медни духови и ударни инструменти“ в Инструменталния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Негови ученици и студенти са награждавани многократно на престижни национални и международни конкурси. Лауреат е на Четвъртия национален конкурс за камерна музика „Златната Диана“ – Ямбол, 1986 г. и един от създателите на камерен ансамбъл „Академик брас“. Носител е на Наградата за високи педагогически постижения от Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика “M.A.G.I.C.” – Бургас, 2001 г., 2007 г., 2013 г., 2015 г. и от Националния конкурс за инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“ – Провадия, 2014 г. През 2014 г. е председател на журито на Петия международен конкурс за камерна музика в Кавадарци, Македония. Член е на International Trombone Association и на Historic Brass Society в Ню Йорк, САЩ.