Новини и събития

Изложба на Детски университет НБУ - 18 до 28 юни

Изложба на Детски университет НБУ - 18 до 28 юни


На 18 юни в Центъра по изкуства се откри изложба с детски работи на ДЕТСКИ УНИВЕРСИТЕТ НБУ. Изложбата представя около 50 рисунки, колажи и комикси, изработени в галерия УниАрт през учебната 2012 / 2013 година. Радостта от събитието и възможността да се докоснат до света на детската фантазия споделиха родители, приятели, преподаватели и служители на НБУ.

 

ДЕТСКИ УНИВЕРСИТЕТ НБУ е инициатива на галерия УниАрт, която стартира в началото на месец септември 2012 г. под името „Лятна арт школа за деца“ по идея на проф. д-р Ирина Генова от департамент „Изкуствознание и история на културата“. В продължение на две седмици участници на възраст от 4 до 12 години опознават колекциите на галерията и научават основни неща за жанрове и стилове в историята на изкуството. Със започването на есенния семестър занятията стават ежеседмични. Всяка събота Нов български университет се превръща в университет и за най-малките. В приятна среда и учебна атмосфера, заобиколени от няколковековни картини и сред уникален интериор с много светлина и стъклен под, „малките студенти“ слушат „приказки“ за изкуството, а после рисуват. Часовете включват лекционна и практическа част и се водят от студенти-магистри на НБУ, програма „Сравнително изкуствознание“. Всеки път темата е различна и засяга ключов период, техника или мотив в историята на живописта и визуалната култура: от предметната среда през Ренесанса, през бароковите градини и рококо интериори, до поантилистичния похват на импресионизма и авангардистките експерименти на XX век. Децата изпробват също така интересни и непознати техники, като например направата на колаж, комикси и фигурки от глина. Водещи при заниманията са съчетаването на образователната страна с игровия момент, както и интерактивния подход в процеса на обучение.

 

Изложбата в Центъра по изкуства представя резултата от тази творческа работа през изминалата учебна година. Експозицията ще може да се види до края на месец юни.

 

През следващата академична година ДЕТСКИ УНИВЕРСИТЕТ НБУ ще продължи с нови идеи и ново вдъхновение, с неразглеждани досега техники и теми.

 

Информация за детския университет ще откриете на сайта на галерия УниАрт.

 

************

 

„Малките посетители на галерията бяха запознати с основните течения и жанрове в изкуството, научиха що е композиция и перспектива, също така бяха омаяни от темата за контрастните цветове и многообразието от нюанси, което ги провокира да нарисуват впечатляващи картини, някои от тях подчертано реалистични и с ясна концепция, а други пък силно абстрактни и говорещи чрез наситеността и категоричността на използваните багри. Интерес у децата предизвикаха и картините на художника Иван Кирков, както и колекцията от българска скулптура, също вдъхновяващи ги за интересни решения при рисуването…..Всичките тези приятни занимания бяха съпроводени от нестихващи греещи усмивки както у децата, така и у нас“, Теодора Константинова, МП „Сравнително изкуствознание“.

 

 

„Световна практика е познанията в сферата на визуалното да бъдат споделени и с широката публика, а било то част от тази публика да бъде под възраст 10 години. Свободното рисуване е забавление и начин на изразяване, а усвояването на изобразителни умения при децата не търпи подценяване. При все това чистата форма на рисуване не винаги е достатъчна за малкия художник. Усвояването на нова и интересна информация има не само образователна цел. Тя демонстрира естествената и житейска норма, че всеки има право на избор. Това се отнася с особена сила до детския избор на занимания, неограничавани от привидно недостъпната, но изпълнена със загадъчност област на историята на изкуството“, Деница Илиева, МП „Сравнително изкуствознание“.