Изложби

Избрани произведения от колекцията на Международното биенале на стъклото

Избрани произведения от колекцията на Международното биенале на стъклото


Избрани произведения от колекцията на Международното биенале на стъклото
 
23 март - 14 април 2022 г.
 
Галерия "УниАрт", Нов български университет
 
Официално откриване: 23 март, 18:00 ч.
___
 
Стъкло. Едно неповторимо изразно средство в изобразителното изкуство, дизайна и архитектурата.
Хилядолетен материал, създаден от човека за човека. Продължава да се преоткрива и развива. Със своите изключителни качества и възможности логично се превръща в материал на бъдещето. Много изключителни художници, но и млади талантливи автори търсят и предпочитат стъклото като изразно средство за реализиране на своите творчески идеи. И ето, 2022 година е обявена за Международна година на стъклото.
 
Идеята да създадем и развием Международното биенале на стъклото се роди тук в България, в Нов Български Университет, където преди 15 години бях поканен да създам такава специалност. Затова и една от основните цели на МБС е да подкрепя и помага на млади творци, избрали да поемат по трънливия път на изобразителното изкуство. Затова и мотото на МБС е "Заедно".
 
Третото издание на Биеналето съвпада и с тридесетата година от създаването на НБУ, който, разбира се, е и един от основните партньори на МБС. Надяваме се, че това е едно добро предзнаменование за нашата съвместна работа.
 
В годината на стъклото взехме решение да организираме поредица от изложби на колекцията на Биеналето. Първата изложба, естествено, ще открием в Галерия “УниАрт” на НБУ. Изложбата ще подчертае холандското и италианското присъствие в биеналето, като представи произведения на изкуството на участници от Холандия и Италия, които щедро са ги дарили за постоянната колекция на МБС. В деня след откриването, на 24 март, биеналето също ще бъде домакин на уебинар с четирима дарители: холандските художници Тирза Верипс, Криста Израел и Ян Хохимстра и италианската художничка Катерина Дзуки. Благодарим на Холандското посолство и Италианския културен институт за подкрепата!
 
В тези трудни времена изразяваме своята съпричастност към украинските граждани и се надяваме на международна обединеност, каквато постигаме тук чрез изкуството от стъкло.
Приходите от продажбата на каталога към настоящата изложба ще бъдат дарени към Български Червен Кръст в подкрепа на Украйна.
 
Константин Вълчев
Артистичен директор на МБС