Новини и събития

Земетресението и УниАрт

Земетресението и УниАрт 

Галерия УниАрт премина успешно през първото си непредвидено изпитание. Около 03:00 часа сутринта на 22-ри май 2012 г. голяма част от България усети три мощни земни труса, най-силният от които с магнитуд 5.8 по Рихтер. Сред засегнатите райони беше и София, където само няколко дни по-рано галерия УниАрт бе тържествено открита в Нов български университет.

 

Силата на стихията, макар да не предизвика сериозни разрушения и, слава богу, жертви, бе  достатъчна, за да всее страх и паника. Притеснение неминуемо усетиха и създателите на галерия УниАрт. Освен безценните експонати, сред които европейска живопис на няколко века, на изпитанието на природата беше подложен и архитектурният проект на Зарко Узунов. Конструкцията, разчитаща изключително на стъклото като материал, все пак удържа на разтърсващото разместване в земните пластове. Близо минута картините и скулпторите, изложени в галерията, се движеха неконтролируемо на своите висящи опори, но всички до една останаха по местата си. Без поражения.

 

След трусовете хората умислено коментираха, че Господ ни е „пощадил“. Само няколко дни по-рано силно земетресение засегна Италия и разруши сгради от високо историческо и културно значение.  У нас не стана така. Нещо ни опази и опази галерията. Може би духът, който витае в нея – духът на създателите й, духът на бъдещите й посетители и почитатели, духът, заложен в нея заради предназначението й, духът на времето, вселен в картините и пластиките или вселенският дух, вграден в името й - УниАрт. Галерията издържа. И ние сме благодарни за това.