Мнения

Г-жа Ани Алашка по повод 5 години от създаването на първата университетска галерия у нас

Г-жа Ани Алашка по повод 5 години от създаването на първата университетска галерия у нас


Точно преди пет години на днешната дата беше открита първата университетска галерия у нас. Основен дарител на галерията е Божидар Данев - човек, с когото съдбата беше благосклонна да ме срещне преди 15 години и на когото искрено се възхищавам - за виталността, предприемчивостта, способността да мисли и действа няколко хода преди останалите, но най-вече за силно изразената обществена отговорност. Много отвратителни неща съм чела и слушала по негов адрес, но всички злословия идват от хора, които или не го познават, или не могат да понесат факта, че е по-мислещ от тях. На всички тях мога само да кажа, че ги съжалявам. 
Малко след като галерията беше открита, в частен разговор попитах г-н Данев кое го е накарало да направи едно толкова щедро дарение и отговорът няма да забравя никога. "Ани, ти виждала ли си катафалка с ремарке?" - това ми отговори! Всеки път, когато чуя за нечие дарение, се сещам за думите на Данев.
Ще кажете, че съм пристрастна... Да, пристрастна съм, защото много ценя и уважавам този човек - именно като човек, не толкова като шеф. И не, не му се подмазвам, защото не е необходимо (най-малкото защото той мрази подмазвачи :) ).
Пожелавам на всички да имат възможността да срещнат такива хора в житейския си път - от тях може много да се научи и правят живота някак по-пълноценен.