Новини и събития

Галерия УниАрт на една година

Галерия УниАрт на една година


На 18 май галерия УниАрт навърши една година. За този кратък период галерията си спечели името на интересно културно пространство, изложбена зала и място за събития. Показаните картини от фламандски и холандски майстори на Златния век впечатляват всеки посетител, а студенти от различни специалности по изкуствата идват тук, за да присъстват на презентации и дипломни защити, да участват в семинари и дискусии, да слушат лекции и камерни концерти. Архитектурният проект пък донесе на галерията наградата на Столична община за 2012 г.

 

Рожденият ден на УниАрт съвпадна с Нощта на музеите и галериите – инициатива със знаков характер, традиционно провеждана в големите европейски градове, която намери изява и у нас от няколко години насам. Идеята е участващите културни институции да отворят врати за една нощ с цел привличане на нова и особено по-млада аудитория. Освен множеството изложби се организират също демонстрации, прожекции и концерти. Въпреки отдалечеността си от центъра на столицата, галерията на НБУ също се включи в тази програма.

 

Специално за 18 май Детският университет, провеждан всяка събота в УниАрт, се случи под името „Ателие по изобразителни изкуства за деца“. След като разгледаха колекциите европейска живопис и българска скулптура, малките „артисти“ се включиха в работилница на открито в университетския двор и направиха рисунки и фигурки от пластелин и глина. Занятието се водеше от студенти – бакалаври и магистри по изкуствознание. С много желание и подход те въведоха децата в завладяващия свят на визуалното изкуство.

 

Малко по-късно на терасата на галерията гл.ас. д-р Евелина Христова и докторант Десислава Данкова от департамент „Масови комуникации“ ни въвлякоха в интерактивно ателие за идеи. Основният въпрос, който занимаваше участниците, бе как могат да общуват две привидно отдалечени, но на практика взаимосвързани области, каквито са науката и изкуството. Изводите от разговора-дискусия бяха онагледени чрез направата на колажи, а като цяло ателието показа, че основни положения от теорията на комуникацията могат да бъдат представени и по един различен и по-забавен начин.

 

Акцент в програмата на 18 май бе откриването на студентска изложба под надслов „Учебният процес: провокация на границата между традиционно и съвременно пластично изкуство“. Демонстрирайки усет към цвета и изразителността на човешката фигура, студенти от класа на проф. Николай Майсторов имаха шанса да изложат най-добрите си работи в университетската галерия, редом до класиката и творби на старите майстори. При откриването на изложбата слово произнесоха доц. Валентин Савчев, ръководител на департамент „Изящни изкуства“ и доц. д-р Ружа Маринска от департамент „Изкуствознание и история на културата“.

 

По случай годишнината на УниАрт посетителите можеха да чуят няколко интересни концерта, сред които вокално изпълнение на Виктория Николова и Десислава Данова, студентки от НБУ (модул „Оперно пеене“) и виртуозно поднесените дуети за класическа китара от известните наши китаристи Николай Шейнов и Симеон Симов. Музикалните събития завършиха с клавирен рецитал на Куанг-Хуун Лий, докторант на проф. Милена Моллова, който наскоро бе отличен с приз на националния конкурс за пианисти и цигулари в гр. Шумен.

 

В съботния ден на 18 май галерия УниАрт остана отворена за посещения до полунощ.

 

Работите на студенти от класа на проф. Майсторов могат да се видят след 27 май в коридорите на четвърти и пети етаж на втори корпус.