Изложби

Гала концерт „Духът на Виена“

Гала концерт „Духът на Виена“


 

Департамент "Музика"

 

 

 

 

 

ГАЛА КОНЦЕРТ

 

ДУХЪТ НА ВИЕНА

 

 

 

Солисти:


Ромен Лелю (Romain Leleu, тромпет) и Илиан Илиев (Кларинет)
Ансамбъл "Les Orpheistes " (Хосен; Иванова; Янкова, Хинова) и Лиляна Кехайова (виолончело).

 

 

 

 

23 март, 18:00 часа

галерия УниАрт

 

 

 

 В програмата: Моцарт, Щраус

 

 

 

Ромен Лельо е лидер на ново поколение тромпетисти. Неговата интерпретация по време на конкурса "Триумф на класическата музика" през 2009 година, която съчетава виртуозност и елегантност, му спечелва титлата "Солист-откритие" и го коронясва като достоен наследник на звездата на тромпета Морис Андре.


Учи с Ерик Обие във Висшата национална консерватория (Париж), където се дипломира с отличие като първенец на випуска, а като допълнение специализира и камерна музика. Продължава обучението си в Карлсруе, под ръководството на Фридрих Райнхорд. Печели редица награди и отличия за музикално откритие, както и стипендии от Френската национална банка и Фондация Сафран. Носител е на приз от Фондация за изящни изкуства Академия Дел Дука и др.


Ромен Лельо концертира във Франция и по света, като солист на водещи оркестри. Партнира си с Националния оркестър на Лил, Националния оркестър в Лоран, Оркестър d'Auvergne, Националния оркестър Ил-дьо-Франс, Камерен оркестър Хайлброн и др. С бурни овации и голям интерес както от музикалната общественост, така и от критиците, са приети неговите записи на редица сонати за тромпет, както и класическите концерти на Хайдн, Хумел и Неруда.


Ромен Лельо редовно провежда майсторски класове в страната и чужбина - в  Международна академия Куршевел, Националния университет в Сеул,  Международна лятна академия Каляри, Музикален колеж Токио и др.


Лельо е добре познат и като интерпретатор на съвременна музика за тромпет. Свои произведения му посвещават композиторите Мартин Маталон, Филип Ерсан, Карол Бефа и др. Заедно с водещи музиканти от Франция основава ансамбъл, с който прави европейски турнета с програма Sur La Rute (По пътя) и издава диск (Harmonia Mundi, 2013).  

 

Проф. Марио Хосен отдавна подготвя концерт с музика, която характеризира духa на Виена – Моцарт и Щраус. Нотния материал е закупен още през декември 2014. Концертът е заложен в плана за действие на департамента, и на фонд „Семинари за изпълнителско майсторство в НБУ и концерти към тях на виртуози от Европа“.