Изложби

Български архитектурен модернизъм. Образци от 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век

Български архитектурен модернизъм. Образци от 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век


Галерия УниАрт на Нов български университет открива изложбата „Български архитектурен модернизъм. Образци от 1920-те, 1930-те и 1940-те години на ХХ век” с автори на Васил Макаринов (изкуствовед, алумни на НБУ) и Теодор Караколев (журналист, студент в програма „Изкуствознание и артмениджмънт, НБУ). Ще бъдат представени техни изследвания на историята на сградите, строени в периода между двете световни войни.

Изложбата ще бъде експонирана на открито на алеята пред Аулата на Нов български университет и ще бъде придружена от каталог, издание на Нов български университет.

Предвидени са две съпътстващи събития:

  • 10 октомври, 18:30 часа в галерия УниАрт Васил Макаринов ще говори за „Интернационалният език на модернизма и неговите проявления в България", а Теодор Караколев ще посочи „Няколко проблема при изследването на модерната архитектура в България".
  • 17 октомври, 18:00 часа ще бъде организирана обиколка сред Софийския архитектурен модернизъм (сборният пункт ще бъде оповестен допълнително на ФБ страницата на галерия УниАрт https://www.facebook.com/nbu.uniart/).

Откриване: 02 октомври, 17:00 часа, в парковото пространство пред Аулата на НБУ.

 За авторите:

Авторите на изложбата се занимават с проучванията от няколко години в цялата страна.
Инициатор на изследванията е Васил Макаринов – изкуствовед, alumni НБУ, уредник в Национален политехнически музей и автор на редица статии, свързани с българската модерна архитектура. Защитава бакалавърската си теза в НБУ с тема за архитектурата на модернизма, след което продължава изследователската си дейност чрез групата „Български архитектурен модернизъм“

Съавтор в групата "Български архитектурен модернизъм е Теодор Караколев – студент по изкуствознание в НБУ, с дългогодишен опит в журналистиката в сферата на културата и изкуството, автор и участник в редица проекти и събития, свързани с опазване и популяризиране на културно наследство