Новини и събития

Барокова музика за старинна флейта и клавесин

Барокова музика за старинна флейта и клавесин


На 22 декември от 17:30 часа галерия "УниАрт" ще бъде домакин на заключителния концерт, част от "Коледни музикални дни", организирани съвместно с департамент "Музика".

В програмата са включени сонати за флейта и клавир от Й. Й. Кванц (1697-1773) и Мишел Блаве (1700-1768) в изпълнение на Христо Христов – флейта траверсо, флейта и Явор Конов – клавесин, пиано.

Събитието отбелязва и 320-годишнината от рождението на Йохан Йоахим Кванц.

Христо Христов (1966) е роден в София. На 5-годишна възраст започва да свири на пиано, на 11 – на флейта. Завършва СМУ в София при проф. Йордан Киндалов и БДК в класа по флейта на доц. д-р Венцислав Киндалов. От 1991 продължава обучението си във Висшето училище на изкуствата в Берлин, в майсторския клас на проф. Карл-Хайнц Цьолер. Завършва с отличие барокова флейта и майсторски клас при Бенедек Чалок във Висшето училище за музика и театър в Лайпциг (2000, 2002). Посещава курсове по флейта при Джеймс Голуей, Патрик Галоа, Бартолд Койкен и др.

Христо Христов участва в престижни национални и международни конкурси: Търговище (1981,1982); VII национален конкурс за певци и инструменталисти (1984). Носител на златен медал от Северна Корея (1989) и на специалната награда "Светослав Обретенов" (1990). Работи с различни оркестри и камерни ансамбли в България и чужбина. Като солист свири на повече от 300 концерта у нас, в Германия, Северна Корея, Испания, Полша, Чехия. Хр. Христов преподава флейта и барокова флейта, а репертоарът му включва музика от Ренесанса до наши дни. Той е първи флейтист и солист на оркестъра на Бранденбургската полиция в Потсдам и ръководител на духовия квинтет.

 

Явор Конов (1964) е професор и доктор на изкуствознанието. Роден е в София и завършва НМУ (пиано, 1983) и НМА (музикология и хорово дирижиране, 1991). През 1995 г. завършва майсторски клас по клавесин в Музикална академия „Оторино Респиги”, Италия. Специализира многократно в чужбина. Утвърден и известен у нас и зад граница музиколог („превъзходен специалист”, Т. Псикою, Сорбона, Париж, 2009). Явор Конов работи в Департамент „Музика” на НБУ, където преподава полифония, конструкции и форми в музиката, музика и терминология, история, култура. Има над 200 публикации, някои от които са посветени на бароковата музикална история, теория и практика.

 

Заповядайте!