Изложби

2014.11. „Българско школо“ и галерия „Униарт“ си подават ръка за възпитание на децата чрез изкуство

2014.11. „Българско школо“ и галерия „Униарт“ си подават ръка за възпитание на децата чрез изкуство


 

Възпитаниците на „Българско школо“ – училището, създадено от Сашо Дончев, председател на УС на БСК и собственик на „Овергаз инк.“ АД, ще посетят галерия „Униарт на Нов български университет (НБУ), на 6 ноември 2014 г., четвъртък, от 15.30 часа.


Децата ще се запознаят с уникалната, единствена в страната ни, колекция от картини на стари фламандски майстори и съвременни български скулптори, дарена на НБУ от изпълнителния председател на БСК Божидар Данев.

 

В тайнствения свят на изкуството възпитаниците на „Българско школо“ ще бъдат въведени от проф. Ирина Генова, преподавател в департамент „Изкуствознание и история на културата“ на НБУ. Проф. Генова е изследовател на картините от колекцията „Европейска живопис – семейство Божидар Даневи“ и автор на каталога към нея. За пълноценното въздействие на творбите ще помогнат изпълненията на камерна формация на Академичен оркестър „Орфеус“ на НБУ.


От изключително значение за развитието на детето са условията на средата, в която то израства, общува и живее. Човек не може да заобича онова, което не познава. Запознаването на децата с изкуството, с неговите неизчерпаеми богатства, възпитава усет към красивото. Художествените впечатления, получени в най-ранно детство, са незабравими и остават отпечатък върху целия живот на човека“, казват инициаторите от „Българско школо“.

 

Инициативата е чудесен пример за ползите от дарителството и инвестициите в обществото. Две изцяло частни инициативи – едно училище и една галерия, си подават ръка, разширявайки възможностите на всяка от тях и създавайки пълноценна среда за развитие на детския мироглед.

 

Голямата радост и тръпка е споделянето. Споделяне с приятели и с непознати, с познавачи и с лаици, с уморени от зрелостта и с жизнени хора. Тази колекция е колекция на споделяне на радостта“, каза при откриването на галерия „УниAрт“ през 2012 г. дарителят Божидар Данев.

 

Образователният проект „Българско школо" се стреми да съчетава духа на най-добрите възрожденски традиции, издържали проверката на времето, с модерните европейски методи на обучение. Част от програмата за обучение и възпитание на децата е създаването на възможности за пълноценен допир с изкуството“, обясни Сашо Дончев, създател на „Българско школо“, и изрази очакване, че срещите на децата с изкуството ще се превърнат в традиция.

 

Към момента в „Българско школо" се обучават 200 деца – най-малките са в детска градина „Слънчево зайче", а останалите са ученици в частното училище на „Овергаз инк.“.