Изложби и събития

Клавирна интерпретация на Ференц Лист

Клавирна интерпретация на Ференц Лист


NB! За съжаление, семинарът на проф. Лесли Хауард няма да се състои. За подробности тук.

 

Имаме изключителното удоволствие да представим на 27 октомври от 11:00 до 13:00 часа един от най-големите пианисти на нашето съвремие и един от най-вещите познавачи на творчеството на Ференц Лист в историята, Лесли Хауард. 

Лесли Хауард е единственият пианист, който е записал всички творби за пиано на Ференц Лист – монументален проект, включил над 300 записи на премиерни изпълнения. С 97 издадени компакт диска в музикаланата си кариера маестро Хауард се нарежда сред най-добрите познавачи на творчеството на Лист в историята.

За неговите записи на произведенията на големия композитор Лесли Хауард е включен в книгата на рекордите на Гинес и е печелил шест пъти Grand Prix du Disque – френските награди за музикални записи. Всеки път наградата му е връчвана лично от унгарския президент.

В чест на неговия принос към работата на Лист от 1987 г. Лесли Хауард е председател на британското Liszt Society и е носител на почетен медал от американското Liszt Society. През 2000 г. унгарското правителство го удостоява и с медал Pro Cultura Hungarica - чест, която много рядко е оказвана на чужденец.

Лесли Хауърд е роден през 1948 г. в Мелбърн, Австралия. Дете-чудо, той става известен с невероятната си способност да интерпретира безпогрешно музика по слух, която демонстрира пред публика още на пет години, а на тринайсет дебютира като като пианист с изпълнение на втория концерт за пиано на Рахманинов. От 1972 г. живее в Лондон, откъдето развива кариерата си на пианист, композитор и изтъкнат преподавател. Семинарът е отворен за студенти от програмите по музика в НБУ, за студенти от други висши учебни заведения, както и за ученици от средните музикални училища, които искат да се подготвят и усъвършенстват своето интерпретаторско майсторство.

Семинарът е отворен за студенти от програмите по музика в НБУ, за студенти от други висши учебни заведения, както и за ученици от средните музикални училища, които искат да се подготвят и усъвършенстват своето интерпретаторско майсторство.